Näsijärven Purjehdusseura ‑ Näsijärvi Segelsällskap ry
Näihin ohjeisiin on koottu ne olennaisimmat asiat, joista huolehtimalla aiheutamme mahdollisimman vähän vaurioita ja haittaa ympäristölle, jonka kunnosta jokainen meistä aidosti on huolissaan. Lisäksi meitä sitoo Tampereen kaupungin antamat ohjeet ja määräykset. Ne edelleen perustuvat valtakunnalliseen ympäristönsuojelulakiin.
Toimintamme aiheuttamista ympäristövaikutuksista on tarkastelun kohteena
Seuramme kotisatamaa Jänissaarta sitoo Tampereen kaupungin satamajärjestys. Sen VI:ssa luvussa annetaan varsin suppeasti ympäristöohjeita. Keskeinen sisältö pykälissä 22 – 25 on määräys, jolla kaikenlainen likaaminen, roskaaminen ja tarpeeton melu kielletään. Tästä toiminnasta on vastuussa aluksen päällikkö. Jos tätä taustaa vasten pohditaan vastuukysymyksiä määräysten laiminlyönneistä ja niistä aiheutuvia korvausvelvollisuuksia on tulkinta yksiselitteinen. Vastuu on veneen päälliköllä, useimmiten sen rekisteriin merkityllä omistajalla.
Näsijärven purjehdusseura r.y on varustanut Jänissaaren esimerkillisen hyvin erilaisten jätteiden käsittelyyn ja vastaan ottoon. Aitaus, jossa on merkityt astiat eri jätteille, sijaitsee seurapaviljongin eteläpuolella. Aitauksessa on astiat
Nestemäisiä jätteitä varten katoksessa on kaksi 200 litran tynnyriä. Ne on varattu vain JÄTEÖLJYN vastaanottoon. Polttoaineet, pakkasnesteet ja niiden vesiseokset pakataan suljettuihin muovikanistereihin joiden sisältö merkitään tussilla. Kanisterit sijoitetaan omaan avoimeen konttiin katoksessa.
Pilssivedet voidaan imeä Särkänniemen/Mustalahden polttoaineiden tankkausasemalla septitankin imutyhjennyksen vieressä olevalla ohuemmalla letkulla.
Jänissaarta vastapäätä olevaan septitankin imutyhjennyspisteeseen ei saa imaista pilssivesiä (esisuodatus puuttuu).
Liuottimet, ohenteet ja kovetteet maalijätteisiin suljettuun astiaan pakattuna.
Kiinteitä öljyisiä jätteitä (tyhjäksi valutetut öljy- ja polttoainesuodattimet, imeytysaineet, pyyhkeet) varten on oma pienempi nimetty vastaanottoastia.
Ympäristövaikutusten kannalta toimintamme Jänissaaressa veneitä kunnostettaessa on merkittävin kuormittaja.
Erityisesti veneiden pesut ja pohjan kunnostus aiheuttavat päästöjä, jotka meidän pitää tiedostaa ja minimoida.
Tarkasteltaessa yllä mainittuja toimia veneiden ollessa telakoituina on Jänissaaressa telakointialueet eriarvoisessa asemassa. Meillä on alueita, joissa alustana on kestopäällyste ja alueita, joissa maaperään voi imeytyä erilaisia päästöjä.
Veneiden pesusta ja pohjan kunnostuksesta syntyviä päästöjä on käsitelty Tampereen kaupungin ympäristösuojelumääräyksissä toisen luvun pykälässä 9.
Varsinaisten venemaalien valmistusohjelmasta löytyy myös myrkyttömiä veneen pohjamaaleja.
On luonnollista, että normaalit muut veneeseen tehtävät vuosihuollot tehdään ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavalla tavalla. Kaikki syntyvä jäte toimitetaan niille kuuluviin vastaanottopisteisiin:
Tyhjät pullot, alumiinitölkit ja muu talousjäte suositellaan vietäväksi pois Jänissaaresta.
Joudumme valitettavasti silloin tällöin tankkaamaan veneemme kanistereissa saareen tuotavalla polttoaineella. Kaikenlainen polttoaineiden varastointi veneiden lisäksi saaressa muualla kuin sitä varten varatussa polttoainekopissa on ehdottomasti kielletty.
Mikäli tankkauksen yhteydessä sattuu vahinko ja polttoainetta pääsee veteen, ei missään tapauksessa saa veteen ruiskutella pesuaineita kuten Fairya. Pesuaine vaikuttaa veden pintajännitykseen niin, että polttoaine muodostaa värittömiä pisaroita, jotka vajoavat järven pohjaan. Pohjalla polttoaine hajoaa todella hitaasti ja siirtyy mielellään pohjaeliöihin ja sieltä edelleen ravintoketjussa ylöspäin. Pieninä määrinä bensiini hajoaa veden pinnalta suhteellisen nopeasti. Dieselöljy haihtuu hitaammin, mutta haihtuu kuitenkin. On vahinko päästää polttoainetta vesistöön. Vielä suurempi vahinko on yrittää peitellä sattunutta pesuaineiden avulla.
Jänissaari ja hallinnassamme oleva alue mantereella on kaupungin tarkkailun ja seurannan kohteena ympäristön laadun säilymiseksi vahingoittumattomana. Meillä jokaisella N:n jäsenellä on vastuu toimiemme vaikutuksesta ympäristöömme. Kyse on lopulta omista asenteistamme ja halustamme säilyttää luonto tilassa, joka tarjoaa myös tuleville sukupolville ainutlaatuiset mahdollisuudet nauttia puhtaasta luonnosta kaikissa sen olomuodoissa.
Toinen konkreettisempi motiivi huomioida luonnon säilyminen vahingoittumattomana on taloudellinen korvausvelvoite, johon sekä yhdistyksemme että sen yksittäiset jäsenet ovat vahingon sattuessa vastuussa. Poikkeuksetta kaikki korjaavat toimenpiteet, joihin ympäristövahingon sattuessa ryhdytään, ovat hinnaltaan merkittävää suuruusluokkaa. Sitä emme todellakaan halua kokea.
Ympäristöohjeen noudattamista Jänissaaressa valvoo Näsijärven purjehdusseuran hallitus.
ÄNNÄLÄISET VESILLÄ, RETKISAARISSA JA KÄYNTISATAMISSA
SPV:n veneilyryhmä on laatinut ansiokkaan listauksen toimenpiteistä, joita myös jokainen ännäläinen veneilijä voi toivon mukaan omassa liikkumisessaan vesillä noudattaa:
Potkurivirrat nostavat matalassa vedessä pohjan sedimenttejä, joka huonontaa veden laatua.
Tämän ympäristöohjeen sisältöä täydennetään ja tarkennetaan sen mukaan miten Tampereen kaupungin asiaan liittyvät ohjeet edellyttävät tai yleinen ympäristölainsäädäntö niin velvoittaa.
Ympäristöohjeen ajanmukaisuudesta vastaa Näsijärven purjehdusseuran hallitus.
Ympäristöohje päivitetty 29.11.2023